top of page
FİDAN SEÇİMİ
Bu uzun yazıyı okumak size sabretmeyi öğrenmenizi ve bonsaideki en önemli konunun doğru, mantıklı ve bilginin ışığında şekil verilecek bir uygulamalar dizisi olduğunu görmenizi sağlayacaktır.
Bonsai için uygun fidan seçimi size çok daha kısa sürede şık ve estetik bir bonsai sahip olmanız için büyük bir avantaj taşır.
Öncelikle alacağınız kök yapısının gelişmiş olması ve gövdenin bittiği nokta da köklerin belirgin olmasıdır.
Gövde: bonsai aday ağacın da gövde şu yapıda olursa çok etkili bir görsellik yakalamış olursunuz.
Gövde köklerden başlayarak ağacın en üstüne doğru gidildikçe incelen ve bu incelimi koni biçiminde olan bir fidan seçilmelidir. Eğer gövdeniz silindir bir formda ve aynı kalınlık da ise bu pek uygun değildir.
Gövde kalınlığı esas olmalıdır.
Ve mümkün ise gövde çapı 4cm olmalıdır.
Çünkü bu kalınlık orantılama tekniğine göre 6 rakamı ile çarpılarak doğru oran ölçü kullanılmasında dengeyi belirler sonuç:24 cm yükseklikte gösterişli bir bonsai sahip olursunuz.
Dallar: En alt daldan en üst dalla doğru kalından inceye doğru giden ve birbirine karşıt dalları bulunan ve bu dallarlı sık olan fidan mantıklıdır.
Dalların kalınlıkları kesinlikle gövdeye oranla daha kalın olmamalıdır.
Yapraklar bonsaide mümkün olduğunca ufak yapraklı ağaç cinslerini seçer iseniz kısa vadede etkileyici *bir bonsai elde edebilirsiniz.
Peki yaprakları büyük bir tür ile başlar isem ne olur?
Zaman içinde gelişmiş sağlıklı bir adayınız var ise iler bir teknik olan yapraksızlaştırm yöntemi uygulayarak yapraklar ufaltılır.
Bonsai de ufalmayan tek şey çiçekler ve meyvelerdir. (Aşılama yöntemi ile elde edilmiş türler hariç.) cücenar, Cüce elma gibi....
Peki hangi ağaç?
Öncelikle ülkemiz koşullarında malum genelde tüm ağaçlar dış mekan bonsai için elverişli olan ağaçlardır.
Ama eğer bulabiliyorsanız, suptropik ya da tropik fidanlar ile de çalışabilirsiniz.. Bunları iç mekanda değerlendirebilirsiniz.
Kışları çok sert geçen iklimlerde (incir-begonville-Mine) gibi türler içeride serin bir ortamda tutulmalıdır.
Tavsiyem şudur.
Ardıç cinsleri sürünücü cinsler.
bottom of page